meer inspiratie

Germaine Acogny – First lady van de hedendaagse Afrikaanse dans

27 oktober 2022

Germaine Acogny – danseres, choreografe en oprichtster van École des Sables – komt met École des Sables naar Nederland. Haar dansgezelschap brengt in samenwerking met Pina Bausch Foundation en Sadler’s Wells, het spraakmakende The Rite of Spring in de beroemde choreografie van Pina Bausch (1975). Voorafgaand aan dit adembenemende stuk dansen Germaine Acogny en Malou Airaudo het ontroerende duet common ground[s].

Diepgeraakt was Germaine Acogny bij het zien van het iconische Le Sacre du printemps (The Rite of Spring) door het Paris Opera Ballet. In de versie van Pina Bausch zetten dansers hun danstechniek opzij om een dans te vertonen die is geworteld in donkere aarde, waarmee het podium is bedekt.  Mannelijke en vrouwelijke dansers voeren een wilde en poëtische strijd die culmineert in het offer van de ‘Uitverkorene’ om zo de overgang van winter naar lente te schetsen. Het resultaat is een enorm meeslepende en aangrijpende choreografie.

Daarnaast was er voor Acogny herkenning in de thematiek en spirituele overtuigingen uit haar Afrikaanse cultuur, ondanks dat het stuk van oorsprong is gebaseerd op oude Russische ceremonies. Salomon Bausch, uitvoerend directeur van Pina Bausch Foundation en zoon van Pina Bausch, vond het meteen een goed idee om met Germaine Acogny en haar École des Sables The Rite of Spring opnieuw te creëren met dansers uit diverse Afrikaanse landen.

Ambassadrice van Afrikaanse dans en cultuur
De Senegalees-Franse Germaine Acogny (Benin, 1944) staat bekend als de grondlegger van de moderne Afrikaanse dans. Zij werd beïnvloed door de dans die zij erfde van haar grootmoeder, een Yoruba-piesteres, en haar studies van traditionele Afrikaanse dans en klassieke en moderne westerse dans in Parijs en New York. Wereldwijd staat Acogny’s werk hoog aangeschreven; zij danst, choreografeert en geeft les op alle continenten. Met haar achtergrond in traditionele Afrikaanse dans, maar ook in klassieke en moderne westerse dans, is zij een ware ambassadrice van Afrikaanse dans en cultuur.

École des Sables
In 1998 openden Germaine Acogny en haar echtgenoot Helmut Vogt École des Sables in Senegal. Deze school is een internationaal centrum voor traditionele en hedendaagse Afrikaanse dans en de laatste jaren groeide het centrum uit tot Afrika’s belangrijkste instituut voor de ontwikkeling van professionele dans. École des Sables werkt voornamelijk met een opleidingsprogramma voor jonge dansers en choreografen uit heel Afrika. Door het volgen van de opleiding worden zij geprofessionaliseerd, zodat leven van de kunstvorm ‘dans’ mogelijk is. Daarnaast is het danscentrum in het leven geroepen om de communicatie en samenwerking tussen dansers, choreografen en gezelschappen uit Afrika en de rest van de wereld te bevorderen.

The Rite of Spring / Common ground[s]
De samenwerking is terug te zien in het programma The Rite of Spring / common ground[s]. Een team van dansers van het Tanztheater Wuppertal heeft in de École des Sables, de essentie van de door Pina Bausch in 1975 gechoreografeerde The Rite of Spring met 36 vertolkers uit 14 Afrikaanse landen herleefd en gedeeld. Ook common ground[s] brengt twee werelden, Germaine Acogny en Malou Airaudo, icoon van het eerste uur bij het Tanztheater Wuppertal, samen.

The Rite of Spring / Common ground[s] is exclusief te zien op 12, 13 en 14 januari in Amare, Den Haag.